Liczba Gmin (4)  |  liczba sołectw (63)  |  liczba mieszkańców (49 250)  |  Budżet na LSR (7 117 320,00 zł)  | 
Lokalna Grupa Działania Dunajec-Biała

        LGD Dunajec-Biała:
•  LGD Dunajec Biała
•  Statut i inne dokumenty
•  Lokalna Strategia Rozw.
•  Logo i inne pliki
•  Władze i Rada Decyzyjna
•  Biuro | Kontakt
Informacja Turystyczna
        Nabory wniosków:
  Drugi nabór wniosków

•  Małe projekty
•  Odnowa wsi
•  Mikroprzedsiębiorstwa

  Pierwszy nabór wniosków

•  Małe projekty
•  Odnowa wsi

•  Harmonogram naborów
•  Cele LSR
•  Wzór odwołania

•  Konsultacje
•  Różnicowanie działaln
•  Małe projekty
•  Mikroprzedsiębiorstwa
•  Odnowa wsi

  Drugi nabór wniosków

•  Różnicowanie działaln
•  Małe projekty
•  Mikroprzedsiębiorstwa
•  Odnowa wsi

•  Harmonogram naborów
•  Cele LSR
•  Wzór odwołania

•  Konsultacje
•  Różnicowanie działaln
•  Małe projekty
•  Mikroprzedsiębiorstwa
•  Odnowa wsi

  Drugi nabór wniosków

•  Mikroprzedsiębiorstwa
•  Odnowa wsi


•  Harmonogram naborów

•  Różnicowanie działaln. I
•  Różnicowanie działaln. II
•  Małe projekty
•  Mikroprzedsiębiorstwa
•  Odnowa wsi


•  Harmonogram naborów

•  Różnicowanie działaln.
•  Małe projekty
•  Mikroprzedsiębiorstwa
•  Odnowa wsi

•  Konsultacje
•  Interpretacje
•  Księga Wizualizacji
•  Różnicowanie działaln.
•  Mikroprzedsiębiorstwa
•  Odnowa wsi
•  Małe projekty
•  Pula Srodków
•  Interpretacje
•  Konsultacje
        Materiały do pobrania:
•  Uchwały Organów LGD
•  Wytyczne oceny
•  LEADER dobre praktyki
•  Kwartalnik LGD
•  Przykłady działań
•  Materiały ze szkoleń
•  Zapytania ofertowe
Kwartalnik LGD
9 nowych opracowań
        Warto wiedzieć:
Poszukaj Swoje LGD
        Koniecznie zobacz:
Wschodnia Małopolska na Rowerze
Smak na Produkt
Turystyka Wiejska w Europie Srodkowej
Wiejski Smak Europy
Smak na Produkt
1914-1918 Wspomnienie dróg do Europyt
        Skrzynka pomysłów:
•  Masz pomysł ?
•  Daj cynk ...
        Linki Partnerskie:
Tarnowskie Centrum Informacji
Aplikacja SmartSAD
Małopolska agroturystyka
Zarabiaj na turystyce
Szlak architektury drewnianej
Polska Organizacja Turystyczna
biuro@europoland.com

pon. - ptk. 10.00 - 18.00

  INFORMACJE BIEŻACE
Rolnicy mogą produkować żywność we własnym gospodarstwie
Rolnicy mogą produkować w swych gospodarstwach kiełbasy i sery, ale ta produkcja może odbywać się tylko na niewielką skalę, a wyroby mogą sprzedawać - jedynie bezpośrednio - konsumentom lub do małych sklepów czy stołówek w obrębie jednego województwa.

Ministerstwo rolnictwa wydało informację, która ma pomóc rolnikom w podjęciu takiej produkcji.

W ramach działalności "marginalnej, lokalnej i ograniczonej" można prowadzić produkcję i sprzedaż mleka i wyrobów mlecznych, ryb, surowych wyrobów mięsnych, mięsa mielonego, produktów mięsnych - w tym - gotowych posiłków. Możliwy jest również rozbiór i sprzedaż świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego, drobiowego lub zajęczego, zwierząt łownych oraz zwierząt dzikich hodowanych w fermach.

Działalność taką reguluje rozporządzenia ministra rolnictwa z czerwca 2010 roku, które określa m.in. zakres i obszar produkcji, a także wielkość dostaw produktów pochodzenia zwierzęcego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem do konsumenta końcowego. Wskazuje również niektóre wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy prowadzeniu żywności.

Produkcja żywności prowadzona w ramach działalności marginalnej musi mieć charakter ograniczony. Np. dostawy mięsa wołowego nie mogą być większe niż tona tygodniowo, a mięsa drobiowego - pół tony tygodniowo. Produkcja i sprzedaż wyrobów mięsnych nie może przekroczyć 1,5 tony, mlecznych - 0,3 tony tygodniowo. Wyroby te rolnik może dostarczać do sklepów w obrębie jednego województwa. Ograniczenia dotyczą sprzedaży do handlu detalicznego, natomiast nie ma limitu sprzedaży, jeżeli wyroby te są zbywane na miejscu.

By rozpocząć taką działalność rolnik musi uzyskać zgodę od powiatowego lekarza weterynarii.

Produkcja żywności może być ulokowana w oddzielnym budynku lub w pomieszczeniach mieszkalnych przystosowanych do wytwarzania żywności. Ważne jest, by były zapewnione właściwe warunki higieniczno-sanitarne. Muszą być także przestrzegane wymogi dotyczące jakości produktów - np. mleko musi pochodzić od zdrowych krów, a mięso od zwierząt ubitych w rzeźni.(PAP)

Źródło: PAP

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 czerwca 2010 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (Dz. U. nr 113) | 42 KB

Dodatkowe informacje można uzyskać pod nr tel 14 665 37 37 w godz. 07:45 - 15:45

Wprowadził: Jan Czaja (Kierownik Biura LGD) dnia 28-07-2010 godz. 21:55 | Ostatnia zmiana z dnia 28-07-2010 godz. 21:55
CZYTAJ TAKŻE:
Rolnicy mogą produkować żywność we własnym gospodarstwie (28.07.2010)
Produkt lokalny coraz bardziej polurany (30.05.2010)
Produkt lokalny (18.04.2010)
Rolnicy będą mogli sprzedawać (17.04.2010)
I   N   F   O   R   M   A   C   J   A
"Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie,
Instytucja zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Strona prowadzona przez Lokalna Grupa Działania Dunajec-Biała współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19. Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER - PROW 2014-2020.
Copyright © 2009   LGD Dunajec - Biała O nas | zgłoś błąd | prywatność | reklama | kontakt | mapa serwisu
Nasze Gminy:               Gmina Pleśna | Królewskie Miasto i Gmina Ciężkowice | Miasto i Gmina Zakliczyn | Miasto i Gmina Wojnicz
Linki Partnerskie:          Borzęcińsko-Radłowska LGD | Pogórzańskie Stow. Rozwoju | Zielony Pierścień Tarnowa |
web stats stat24